נפלאות שמן הקצח

קצח ובשמו הבוטני Nigella sativa, נמצא בשימוש ברפואה העממית באזורנו משחר הימים.



השימוש במקורות בצמח מוכר ומופיע בתנ"ך וזרעיו נמצאו אפילו בקברו של המלך תות ענח אמון במצריים. ברפאות ערביי ישראל מכונה הצמח חָבָּא סוּדָא וקָחטָה או האבט-על-בארקא ומוכר גם ככמון שחור, או שומשום שחור. אין לטעות עם השומשום הכהה או שומשום קלוי מאחר ואלו צמחים שונים.

הקצח המתורבת הגדל לצורך שימוש כתבלין (כפי שמשמש את ערביי ישראל) הוא הזן היחיד ממיני הקצח הרבים המשמש כתבלין ולצרכי רפואה.

כתבלין ארומטי הקצח נותן טעם ייחודי ונהוג לפזרו על מיני מאפים ולחמים ואף לשלבו בגבינות ובסלטים.

בתקריב הזרעים יפיפיים ומורכבים ובעיני הם יצירת תכשיטנות מופלאה של הטבע.

זרעי הצמח השחורים והארומטיים משמשים ברפואה העממית לטיפול בהתקררות, לשלשול, לבחילות והקאות, לחיזוק הלב, לטיפול בחום גבוה, בתולעי מעיים, לכאבי מפרקים ועוד.

זה אחד הצמחים האהובים עלי ואני מכין אתו סירופ מצוין לשיעול והתקררות.

הצמח באמת מטפל באין ספור תחלואים ומוזכר בקוראן כ"מציל מכל דבר חוץ ממוות". משפט האומר לנו הכול!

לקצח יש גם שימוש חיצוני נרחב ברפואה העממית:

ניתן למרוח מהשמן על מפרקים מודלקים ונפוחים ומתאים אפילו יותר לשחיקת סחוסי מפרקים אצל ספורטאים ומבוגרים בשל אופיו החם והארומטי המתאים לטיפול ב"דלקות מפרקים קרות".

ניתן למרוח מעט מהשמן (לרגישים בעור רצוי לדלל בשמן זית או בכל שמן אחר) על בית החזה והשכמות בעת התקררות המלווה בתחושות קור ואף בחום, בשיעול ובליחה ויהיה טוב אפילו לסובלים מאסטמה.

שמן הצמח נהדר לטיפול בפצעי אקנה ואקזמות שונות בעור כולל אטופיק דרמטיטיס (אם כי הייתי מנסה תחילה למרוח על אזור קטן בשל חרפרפותו של השמן) ואף ייטיב במריחה על נגעי הפסוריאזיס.

בעולם צמחי המרפא נחשב הצמח כ"טוניק כללי", כלומר מחזק ומנרמל את פעילות מערכות הגוף.

השימוש בעולם רפואת הצמחים הוא בשמן המופק בכבישה קרה מזרעי הצמח ובטינקטורה (מיצוי הידרו אלכוהולי – מים ואלכוהול). ניתן למצוא שמן קצח בצבע צהבהב עם נגיעה של ירקרקות וניתן למצוא אותו גם בצבע שחור. שני השמנים טובים כאשר השמן ה"צהבהב" נכבש וסונן על ידי ציוד סינון מתקדם יותר המצליח להוציא אפילו את הפיגמנט השחור של הצמח. כאמור מניסיוני שני הסוגים טובים לשימוש.

אני אוהב לצרוך כפית בבוקר על בטן ריקה יחד עם כוס מים פושרים עם מיץ לימון טרי להנעת הכבד ומערכת העיכול לאחר שנת הלילה.

כמו כן אני אוהב להשתמש בשמן כמרכיב עיקרי במשחה שאני מכין לכאבי מפרקים ושרירים ואף לטיפול באישיאס – דלקת בעצב הנשית הגורם לכאבים באזור הישבן ואף להקרנות כואבות ולנימולים לאורח הרגל ולעיתים כולל מעורבות של חוליות הגב התחתון.

הקצח משפר את תפקוד מערכת החיסון, מסייע במצבי כולסטרול וסוכר גבוהים, מחזק את תפקודי הלב, מאזן את המערכת ההורמונלית בצורה עדינה ומתאים לטיפול בתסמונת הקדם ווסתית PMS, לאיזון המחזור החודשי, להגברת יצור חלב אם בהנקה ואף להקלה על תופעות גיל המעבר. הצמח מחטא את דרכי השתן והעיכול ואפילו יעיל כנגד תולעי מעיים שונות כולל בילדים. גם ברפואת הצמחים המודרנית, הקצח מוכר בארץ, הטורקיה, בהודו ואף באירופה לחיזוק המערכת החיסונית וטיפול בבעיות של מערכת הנשימה ואף לטיפול במצבים אלרגיים שונים.

האמור אינו משמש כהמלצה רפואית.

מקווה שנהניתם ונתראה במאמרים הבאים!

שלומי

7 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול